Deelname aan landelijke conferentie Veilige Kerk

Op 12 november vond de eerste landelijke conferentie van Veilige Kerk plaats, onder het thema ‘Veilige Kerk- een hoopvol perspectief’. Meer dan 500 predikanten, voorgangers en andere afgevaardigden uit christelijke organisaties en kerken namen deel.

Het doel van de dag was om met elkaar in gesprek te gaan over misbruik in de kerk, en stappen vooruit te zetten om misbruik te voorkomen. Namens BCC Nederland waren Jelte en Petra vertegenwoordigd, beiden actief in de BCC-werkgroep voor Sociale Veiligheid.

Maatschappelijk probleem

De cijfers zijn schokkend: de helft van alle vrouwen in Nederland heeft te maken gehad met seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag. Bij mannen is dat één op de vijf.

“Als we deze getallen op andere zaken zouden plakken zou de wereld te klein zijn”, zegt Regeringscommissaris Mariette Hamer. Het is haar taak om het kabinet te adviseren over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. Als boegbeeld én aanjager wil ze een cultuurverandering in gang te zetten, en gaat daarvoor in gesprek met allerlei sectoren, dus ook kerken.

Regeringscommissaris Hamer spreekt de vertegenwoordigers uit de kerken toe (Foto: Veilige Kerk/Nathalie van der Straten)

“Het is moedig dat u als kerken hier met elkaar het gesprek over aan durft gaan,” vindt Hamer, “want dat is helaas niet in alle sectoren zo.”

Maar er is ook werk aan de winkel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in religieuze gemeenschappen de herkenning van grensoverschrijdend gedrag minder groot is dan in andere sectoren in de samenleving.

Maak er werk van

Ze doet daarom een dringend appel: “U heeft een werk te doen. Maak er serieus werk van. Praat met elkaar over veilige grenzen. Binnen kerken kan dat extra lastig zijn, omdat je elkaar goed kent. Maar wees open, bespreek het als je iets ziet gebeuren wat niet oké is. Misbruik stoppen is in ieders belang.”

Ze sluit af met een oproep tot breed gesprek. “Verandering zal het gezag van de kerk vergroten. Vervul je belangrijke rol als kerk in het veranderen van cultuur, wees een voorloper hierin.”

Veilige Kerk

Veilige Kerk helpt kerken huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag te (h)erkennen, voorkomen en aanpakken.Veilige Kerk is een initiatief van drie meldpunten:

  • SMPR Meldpunt seksueel misbruik in de kerk
  • Meldpunt Misbruik in kerkelijke relaties
  • Stichting Evangelisch Meldpunt.

Lees meer: Website Veilige Kerk

Afwisselend programma

Dagvoorzitter Marleen Stelling begeleidt de deelnemers door het programma dat bestaat uit een centraal deel met een panelgesprek, een persoonlijk ervaringsverhaal en andere bijdragen. Tijdens de aansluitende workshops gaan deelnemers dieper in op diverse thema’s. Tussendoor is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en het informatieplein te verkennen waar tientallen betrokken organisaties zich presenteren.

Dagvoorzitter Marleen Stelling (rechts) begeleidt de deelnemers door het programma (foto: Veilige Kerk/Nathalie van der Straten)
Ineke van Dongen (Veilige Kerk) presenteert een stappenplan voor veiligheid (foto: Veilige Kerk/Nathalie van der Straten)

Een veilige gemeente

Als gemeente zijn we blij met de aandacht die er is voor dit onderwerp.  BCC Nederland zet zich er actief voor in om een veilige gemeente te zijn. Ons beleid voor sociale veiligheid is allereerst gericht op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag. Daarbij voelen wij een extra verantwoordelijkheid voor de grote groep kinderen en jongeren in onze gemeente.

“Als het ergens veilig zou moeten zijn, dan is dat wel in een kerk of gemeente waar we samen God willen dienen.”

Onze afspraken zijn onder andere vastgelegd in het beleidsplan voor Veilig kinder- en jongerenwerk en het protocol voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. BCC heeft vier vertrouwenspersonen bij wie leden in veiligheid hun verhaal kunnen delen, en die kunnen helpen om verdere stappen te zetten.

“Openheid is een sleutelwoord”

Petra en Jelte maken deel uit van de werkgroep Sociale Veiligheid van BCC Nederland, die beleid ontwikkelt voor onze gemeente en voor de sport- en activiteitenvereniging Active, die aan onze gemeente verbonden is. Ze hebben de conferentie als nuttig en inspirerend ervaren.

Petra: “Een heel mooi initiatief om als kerken gezamenlijk aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp en van elkaar te leren. Het is waardevol om mensen uit allerlei verschillende kerken te ontmoeten en hun motivatie te merken om zich in te zetten voor veiligheid in hun kerk.”

Jelte en Petra (BCC werkgroep Sociale Veiligheid) nemen deel aan de conferentie

Jelte: “De cijfers die we hebben gehoord zijn niet nieuw, en toch schrik ik er elke keer van. Grensoverschrijdend gedrag en misbruik kan een ongelofelijke impact hebben op het leven van een mens. Tijdig durven erkennen en herkennen is essentieel voor een veilige omgeving – en bagatelliseren of ontkennen mag gewoon niet gebeuren. Ik neem mee van deze dag dat het belangrijk is om met elkaar het gesprek aan te blijven gaan, ook in kleine groepen in onze BCC- gemeenten en binnen de Active sportclubs. Wat vinden wij normaal gedrag en hoe willen we met elkaar omgaan? Spreken wij ons uit als we iets zien gebeuren dat niet past?”

Petra: “Als het ergens veilig zou moeten zijn, dan is dat wel in een kerk of gemeente waar we samen God willen dienen. Openheid is daarbij een sleutelwoord: elkaar feedback durven geven, en zorgen delen met iemand die verder kan helpen. Daarom besteden we binnen BCC met regelmaat aandacht aan veiligheid en een goede omgangscultuur, zowel in onze diensten als in trainingen voor vrijwilligers. Deze dag was een extra motivatie om hier mee door te gaan.”

Werkgroep Sociale Veiligheid

De BCC-werkgroep Sociale Veiligheid richt zich op:

  • beleidsvoorstellen op het gebied van sociale veiligheid
  • beleidsmatige afstemming met deskundige en bevoegde instanties
  • training en toerusting van vrijwilligers in onze gemeente en vereniging Active.

Lees meer op de pagina: Een veilige gemeente

Gerelateerd