Ontmoet vier jongeren op het herfstkamp

Er hangt een prettige spanning in de lucht als ruim 3.600 jongeren zich verzamelen in het Oslofjord Convention Center, Brunstad in Zuid-Noorwegen. Ze komen uit 19 verschillende landen om een weekend samen door te brengen. Naast diverse activiteiten zijn er christelijke jeugdbijeenkomsten, een thema-avond en beleven ze van alles met vrienden uit de hele wereld.

Ook uit Nederland nemen ruim 350 jongeren deel aan het herfstkamp, dat eind oktober plaatsvindt. We hebben de verhalen van vier deelnemers uit de vier Nederlandse gemeenten verzameld voor een inkijkje in hun beleving van dit christelijke jongerenweekend, dat is georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub).

Enkele deelnemers uit BCC Gelderland

Thema-avond ‘Wees een voorbeeld’

Een centraal onderdeel van dit jongerenkamp is een feestelijke avond met als thema ‘Wees een voorbeeld’. Deze avond vormt tevens de afsluiting van een 8 weken durend Bijbelstudieproject. Tijdens de thema-avond worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over hoe je een goed voorbeeld – een goede mentor of herder – kunt zijn voor de jongeren om je heen. Verschillende mensen delen hun persoonlijke ervaringen en benadrukken hoe waardevol een goede mentor in hun leven is geweest.

Lees ook: Een voorbeeld zijn – wat betekent dat?
Meer dan 3600 jongeren uit 19 landen nemen deel aan het herfstkamp van Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub). Foto: BCC
De thema-avond is een mix van woordverkondiging vanuit de Bijbel, interviews, panelgesprekken, muziek en zang, en interactieve onderdelen.

Keuze uit uiteenlopende activiteiten

De deelnemers hebben de keuze uit maar liefst 18 activiteiten, variërend van muziek en sport tot design, media en outdoor-ervaringen. De Nederlandse jongeren kunnen deelnemen aan de camps dankzij lidmaatschap bij Vereniging Active, die de recreatieve en sportieve activiteiten voor BCC Nederland verzorgt.

Astrid uit BCC West-Nederland tijdens het ijshockeytoernooi

Een voorbeeld van een typische winteractiviteit tijdens dit camp is een ijshockeytoernooi, speciaal voor de meiden vanaf 15 jaar. Teams uit verschillende landen nemen deel, waaronder het damesteam van de ‘Westcoast Wolves’, met spelers van BCC West-Nederland.

We spreken Astrid (16), die meedoet aan het ijshockeytoernooi. “Ik keek ernaar uit om tijdens het camp te ijshockeyen, omdat ik er hard voor heb getraind en het super vindt om samen met de andere meiden uit mijn team te kunnen spelen. De sfeer tijdens de trainingen is altijd al goed, maar de sfeer tijdens een internationaal toernooi op Brunstad is helemaal geweldig! Je ziet mensen die je tijdens een vorig camp hebt ontmoet en dat maakt het ook juist zo speciaal, dat je hier vrienden uit andere landen telkens weer tegenkomt.”

“Het begint bij de kleine momenten”

Nicolai tijdens zijn activiteit ‘Masterchef’

Nicolai (23) uit BCC Gelderland is met een groep tieners als begeleider (mentor) meegereisd naar het camp. Hij geniet ervan om te zien hoe de jongeren het naar hun zin hebben en nieuwe contacten opdoen in een positieve sfeer. Voor hem was de thema-avond een hoogtepunt:

“Het was een prachtige afsluiting van het ‘Wees een voorbeeld’ project dat we gezamenlijk hebben gevolgd. Het is van onschatbare waarde om al jong te begrijpen hoe je een voorbeeld kunt zijn.”

Een voorbeeld ben je niet alleen als iedereen het ziet, zegt Nicolai. “Het begint bij de kleine momenten, de situaties wanneer niemand kijkt – dat je dan ‘Nee’ zegt tegen verkeerde gedachten. Als je je daarin oefent, en je komt dan voor uitdagende situaties te staan, is de keuze voor het goede veel eenvoudiger.”

Dat houdt hem al jaren bezig, en hij neemt het dan ook heel serieus. “Hoe kan ik tot hulp zijn voor de jongeren om me heen als ik zelf nog zonde toelaat in mijn leven? Dit besef helpt me alert te zijn en dicht bij God te leven.”

Nieuwe vrienden gemaakt

Guillermo deed de activiteit ‘Film-making.’ “Ik zou het camp niet willen missen!”

Ook Guillermo, een 13-jarige deelnemer uit BCC Twente, deelt enthousiast zijn ervaringen. Behalve dat hij met zijn vrienden een mooi weekend heeft beleefd, heeft hij ook nieuwe mensen leren kennen tijdens zijn activiteit ‘Film-making’, en tijdens bubbel-voetbal. Hij zegt: “Ik zou het camp niet willen missen: met mijn vrienden coole dingen doen én opgebouwd worden in mijn geloof.”

Over de samenkomsten vertelt hij: “Het sprak mij aan dat er staat in Mattheüs 6 dat als je eerst Gods koninkrijk zoekt en Zijn gerechtigheid (vers 33, HSV), je alles wat je nodig hebt zult ontvangen. Dan hoef ik me geen zorgen te maken over hoe dingen in de toekomst zullen verlopen.”

“Mijn leven kan een positieve invloed zijn”

Rob, een 27-jarige mentor uit BCC Groningen, ondernam met een aantal jongens een wandeltocht door de Noorse bergen. Hij zegt: “Als mentor kan ik vooral dáár helpen, waar ik zelf hulp en kracht heb gekregen. Al snel besef je dat je tekortschiet als je anderen wilt helpen. Maar dan mag ik vrijmoedig naar God gaan en Hem vragen om mij te helpen. Op die manier kan mijn leven een positieve invloed zijn en kunnen de jongeren Gods goedheid ervaren, waardoor ze zelf een verlangen krijgen om discipelen van Jezus te worden.”

De camps zijn van onschatbare waarde voor de tieners, vindt hij. “Jongeren worden van alle kanten beïnvloed, bijvoorbeeld door alles wat ze zien op sociale media. Dat is vaak niet in positieve zin. De camps bieden tegenwicht: ze ervaren de liefde van hun mentoren, en horen tijdens de samenkomsten een hoopvolle boodschap, dat het ook voor hen mogelijk is om Jezus na te volgen – ongeacht hun achtergrond, of wat er in het verleden is gebeurd. Mijn doel als mentor is dat ik hun kan leren om van Jezus te houden, die Zijn leven voor hen heeft gegeven. Het geeft mij een enorme blijdschap om daaraan bij te mogen dragen.”

De vier deelnemers kijken alweer uit naar een volgend BUK camp, en te zien aan alle stralende gezichten op de foto’s zijn zij zeker niet de enigen.

Rob (helemaal rechts) hier op de top van de beklimming tijdens de bergtocht.

Bekijk een slideshow om een indruk te krijgen van de activiteiten:

Deze meiden uit BCC West-Nederland gaan krabbenvissen.
Vriendinnen uit BCC Gelderland tijdens het camp.
Bij de ‘coolste groep’ (voor jongeren met een beperking) worden mooie baksels gemaakt:
De ijshockeydames van ‘Westcoast Wolves’ uit BCC West-Nederland.
Buiten de gekozen activiteiten om, kon je in de verschillende jongerenhubs nog extra activiteiten doen, zoals rolschaatsen.
In een van de jongerenhubs kon je gamen.
Elise en Merit uit BCC Gelderland roosteren een broodje tijdens de activiteit ‘Outdoor’.

Lees ook