“U hebt woorden van eeuwig leven” – SummerCamp 2023

Circa 5.300 jongeren uit 35 verschillende landen reisden in de dagen voor 25 juli af naar het Noorse Melsomvik om samen het SummerCamp te beleven. Wat spreekt deze duizenden jongeren aan om naar zo’n camp te reizen?

Je zou kunnen denken dat dit komt door de grote verscheidenheid aan activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. En dit zal veel jongeren zeker aanspreken, maar de voornaamste reden voor de meeste jongeren is om samen het christelijke geloof te beleven met jongeren vanuit de hele wereld. En daar bieden de camps, georganiseerd door Brunstad Ungdoms Klubb (Brunstad Jeugdclub), volop gelegenheid voor.

De zaal is tot de laatste stoel gevuld tijdens één van de opbouwende bijeenkomsten. Foto: BCC.

Geen moment om je te vervelen

De organisatie zet alles op alles om het goed te maken voor de jongeren, door een veilige omgeving te bieden en aan te sluiten bij de verschillende interesses. De camps hebben een grote waarde voor de sociale en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Zo is er een breed activiteitenaanbod, waardoor ze zich geen moment hoeven te vervelen. In de avonduren zijn er twee jeugdsamenkomsten, een opwekkingssamenkomst, een zomerconcert en een thema-samenkomst met Bijbelonderwijs op hun eigen niveau. Overdag hebben de jongeren de tijd  om deel te nemen aan een activiteit van eigen interesse: van sportieve activiteiten als voetbal, badminton of klimmen tot activiteiten voor de creatievelingen, zoals tekenen, bloemschikken of muziek maken.

De jongeren verzamelen zich voor een openingsceremonie op het plein voor de zaal. Foto: BCC.

De camps: een hoogtepunt voor iedere deelnemer

Lydia: “Als de jongeren ergens mee zitten, dan probeer ik op het juiste moment ze te bemoedigen.”

De Nederlandse jongeren kunnen deelnemen aan de jongerenkampen door ervoor te sparen via vereniging Active. De camps zijn een hoogtepunt voor de jeugdgroepen, en er wordt dan ook alles in het werk gesteld om er een onvergetelijke ervaring van te maken. Het hoofddoel is dat de jongeren Jezus leren kennen, zowel door de Woordverkondiging, als door het voorbeeld van andere jonge christenen. Dat is ook het doel van het mentorwerk dat verricht wordt in de lokale BCC-gemeenten, waarbij jongvolwassenen activiteiten ondernemen met tieners en samen met hen toeleven naar de camps.

Vanuit Nederland reisden 426 jongeren af voor het BUK SummerCamp. Eén van deze jongeren is Lydia uit BCC Groningen, die als mentor van een aantal tieners deelneemt aan het camp: “Je leeft de hele dag naast elkaar. Je bent een vriendin en buddy voor de jongeren. Je helpt ze en doet leuke dingen met ze. Maar ook als ze ergens mee zitten, dan probeer ik op het juiste moment ze te bemoedigen.”

Vereniging Active

De sportieve en recreatieve activiteiten binnen BCC Nederland worden georganiseerd en gefinancierd door Active Sport- en Activiteitenvereniging. Dit betreft onder andere kinder- en jeugdclubs en deelname aan jongerenkampen van Brunstad Ungdomsklubb.

Jongeren vormen groepen rond kampvuren op het terrein van Brunstad (Oslofjord Convention Center) om samen te zingen. Foto: BCC.
Op de woensdagavond na de thema-samenkomst organiseerde BCC Groningen de Arena Games; een spelshow waar zo’n 300 jongeren uit alle internationale gemeenten aan deelnamen. De overige 5000 jongeren konden als toeschouwer op de tribunes plaatsnemen.

Nederlandse inzet voor de camps

Bij de organisatie van het camp krijgen gemeenten uit  meerdere landen de mogelijkheid om verschillende onderdelen te verzorgen.  Zo heeft de jeugd uit BCC West-Nederland vele uren geoefend voor een openingsshow, en zorgden BCC Twente en BCC Groningen voor de organisatie van spelshows en outdoorgames.

Debora uit BCC Twente nam eveneens deel aan het camp: “Wat een grote indruk op mij heeft gemaakt is om te zien hoe verschillende Nederlandse gemeentes hebben meegeholpen aan de voorbereiding van het camp. En hoe ze tot het uiterste zijn gegaan om het weer tot een onvergetelijk feest te maken voor de jonge jeugd.”

Debora (midden) is onder de indruk van de inzet die geleverd wordt om het camp tot een hoogtepunt te maken voor veel jongeren.
Op vrijdag waren de BUK Universal Games, georganiseerd door BCC Twente. Hier het team uit BCC Gelderland.

Harten bereiken met het Woord

De avondsamenkomsten, waaronder de thema-samenkomst, zijn erop gericht om de harten van de jongeren te bereiken met het Woord van God. Door middel van een interactieve spelshow, een video over discipel Petrus en een panelgesprek met verschillende jeugdwerkers en internationaal voorganger Kåre J. Smith worden de jongeren aangemoedigd om hun geloof in het dagelijkse leven in de praktijk te brengen en om te leren van de liefde die Petrus had tot Jezus.

Kåre J. Smith: “Petrus hield enorm veel van Jezus. En er was een tijd dat veel discipelen Jezus niet langer wilden volgen.” Hij leest voor uit Johannes 6: 67-68: “Jezus dan zei tegen de twaalf: Wilt u ook niet weggaan? Simon Petrus dan antwoordde hem: Heere, naar wie zullen wij heen gaan? U hebt woorden van eeuwig leven.”

Tijdens de thema-samenkomst horen de jongeren o.a. over Petrus, die een zeer grote liefde had tot Jezus. Foto: BCC.
Jongeren luisteren aandachtig tijdens een van de vele opbouwende bijeenkomsten. Foto: BCC.

Alles op alles

Jacco-Jan: “Een leven met God maakt mij gelukkig.”

Veel jongeren binnen BCC ervaren de camps zoals Petrus de nabijheid van Jezus ervoer. Het is dan ook begrijpelijk dat ze alles op alles zetten om bij het camp aanwezig te

kunnen zijn. Zo ook Jacco-Jan (14) uit de gemeente in Groningen: “Om op het camp te kunnen komen loop ik één keer per week kranten en op zaterdag doen we samen klusjes, zoals tuinwerkzaamheden.”

Die klussen samen zijn momenten van werken en gezelligheid voor de jongeren, en vormen de voorpret voor de camps. Jacco-Jan heeft toegeleefd naar SummerCamp: “Tijdens het camp is er veel opbouw en een vol programma. Er zijn samenkomsten en je komt veel buitenlandse vrienden tegen. Ik heb zelfs Engels gesproken met mensen uit het buitenland. Daarnaast heb ik geleerd dat de aardse dingen, zoals geld of eer van mensen niet gelukkig maken, maar een leven met God maakt mij wel gelukkig!”

Ook mentor Lydia beaamt dat: “Elke keer weer kijk ik uit naar het camp. Ik heb het echt nodig. Het is vertroostend om er te zijn: je wordt gesteund in je geloof en bemoedigd. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn.”

Donderdagavond is er kampvuur met gezelligheid, muziek en opbouwende gesprekken.
Meisjes uit BCC Gelderland hebben het naar hun zin.
Op een van de avonden was er een zomerconcert
Eén van de activiteiten waaraan men kon deelnemen: masterchef.
Zang en muziek is een belangrijk onderdeel tijdens de camps.
Jongeren uit West-Nederland en Groningen vermaken zich tijdens één van de avonden van het Sommercamp.
Een groep meiden uit Groningen neemt deel aan de activiteit watersport.
BCC West-Nederland verzorgde met een spetterende circusshow de opening van het SummerCamp.
Een plein gevuld met jongeren als de openingsshow begint.
Ook klimmen was één van de activiteiten die werd aangeboden.

Gerelateerde artikelen