Op een vrijdagavond in februari in een koud, winters Noorwegen verzamelden zich zo’n 700 mensen uit 15 verschillende landen in het Oslofjord Convention Center. Op het programma stond een vrijwilligersweekend georganiseerd door Brunstad Christian Church.
De vrijwilligersweekenden zijn een terugkerend en belangrijk onderdeel op het jaarprogramma van BCC. Vrijwilligers uit verschillende BCC-gemeenten bundelen hun krachten en werken samen aan de gezamenlijke doelen. Of het nu gaat om het christelijke kinderwerk, muziek of communicatie: samenwerken geeft inspiratie en energie, en versterkt de internationale eenheid.
Lees ook: Lid van de BCC-federatie
“Word niet moe om goed te doen”
Tijdens de eerste centrale bijeenkomst sprak een van de internationale oudsten, Harald Kronstad. Hij bedankte en bemoedigde de deelnemers met Galaten 6: 9-10 “Laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij niet opgeven. Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof.”
Verschillende informatieve en interessante sessies volgden. De programmamanager van BCC Event blikte terug op 2024 en nam ons mee in de plannen voor 2025. Met ontroering bedankte ze de vrijwilligers wereldwijd die samen met zo’n 325.000 uren vrijwillig hebben bijgedragen om de evenementen van BCC tot een succes te maken. Het doel is om de vrijwillige inzet in 2025 verder te ontwikkelen en te verbeteren, onder meer door in te zetten op “re-use” (concepten die goed werkten hergebruiken) en “zero food waste”.
De dankbaarheid voor het vrijwilligerswerk kwam ook naar voren in het tv-magazine van zaterdagavond, met informatieve en inspirerende panelgesprekken. In alles weerklonk de liefde tot God en zijn geboden als de drijfveer om een licht te zijn voor anderen. Dat licht zal ons kenmerken, waar we ook gaan in ons dagelijks leven.

Nederlanders op het vrijwilligersweekend
Ook uit Nederland reisden ongeveer 40 vrijwilligers af voor het vrijwilligersweekend. Petra uit BCC West-Nederland nam deel aan het programma voor communicatie, en vertelt hoe ze het weekend heeft beleefd:
“Het was fantastisch om met zoveel gemotiveerde, blije mensen bij elkaar te zijn. Iedereen is enthousiast voor het onderdeel waar hij of zij aan mag bijdragen, van kinderwerk, of vertalen tot schoonmaak en EHBO. De samenkomsten heb ik persoonlijk als heel bemoedigend ervaren. Ik ben aangemoedigd om niet moe te worden om goed te doen, maar de warme hemelse zon te laten schijnen naar de mensen die om mij heen zijn. Als de liefde je drijft, dan wil je je graag inzetten waar je kan”
Zelf zet ze zich ook in tijdens het weekend. “Met een internationale werkgroep hebben we een deel van de voorbereidingen voor het onderdeel communicatie op ons genomen, en vanuit Nederland hebben we een training verzorgd over het schrijven van een artikel en het gebruik van foto’s. Door samen naar het weekend toe te werken, ben je nog meer betrokken.”

Communicatie
Samen met zo’n 85 enthousiaste vrijwilligers uit verschillende landen nam ze deel aan interessante cursussen, workshops en groepsopdrachten. Tijdens de eerste meeting stond de communicatiestrategie van BCC centraal. Daarbij horen vragen zoals:
- Waarom communiceren we en waarover?
- Hoe bereik je je doelgroepen en zorg je dat je boodschap overkomt?
Petra: “Het is de bedoeling dat alle BCC-gemeenten in hun eigen omgeving communiceren en een eigen openbare website hebben, waarop ze actief vertellen over wie ze zijn en wat ze doen. Ook al heeft ieder land zijn eigen cultuur, taal en achtergrond, samen zijn we één wereldwijde gemeente. Dat willen we ook graag met onze communicatie uitstralen.”
Ze vindt het waardevol dat er tussen de meetings veel gelegenheid was om bij te praten met deelnemers uit gemeenten en landen, en zo kennis en ervaring uit te wisselen.


Inzet tijdens internationale conferenties
Thirza was een van de deelneemsters uit BCC Twente. Als resource coördinator is ze betrokken bij de inzet van vrijwilligers tijdens internationale evenementen van BCC. Ze zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek komen.
“Er komt enorm veel bij kijken om een conferentie met duizenden bezoekers goed te laten verlopen,” vertelt ze. “Veel gemeentes pakken daarom een taak op. Twente mag helpen bij het bereiden en serveren van maaltijden tijdens enkele conferentiedagen. Zo’n dag is onderverdeeld in shifts en een vrijwilliger kan zich aanmelden voor een shift.”
Het afgelopen jaar bleek dat er veel animo was om mee te helpen: veel mensen stonden klaar achter de uitdeeltafels of staken hun handen uit de mouwen bij de schoonmaak. Het geeft voldoening om de conferentie tot een fijne ervaring te maken voor alle deelnemers, en daarbij helpt het zeker als je schone toiletten hebt, dat er toezicht is op de veiligheid, en dat de warme maaltijd na de samenkomst al voor je klaarstaat. Dat alles vraagt om een goede coördinatie.
“Het vrijwilligersweekend wordt gebruikt om te overleggen en te brainstormen,” vertelt Thirza. “Het voordeel van zo’n weekend is ook dat je andere coördinatoren spreekt en leert hoe ze het aanpakken.”
Op de vraag of ze verwacht dat ze het georganiseerd krijgt, glimlacht ze. “Ik heb het makkelijk want ik heb te maken met enthousiaste vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen. Ik ben zelf ook enorm dankbaar voor wat ik op Brunstad heb gekregen en dat ik daarvoor iets terug kan doen zie ik als een voorrecht.”
Bekijk voor een indruk van het weekend de onderstaande video (automatisch te vertalen naar het Nederlands):
