“In heilige levenswandel en godsvrucht” – Landelijke gemeentedag

“Het doel van deze samenkomst – van elke samenkomst – is dat we anders weggaan dan dat we gekomen zijn,” zo begint voorganger Jan-Hein Staal de landelijke gemeentedag.

Het is 29 september en op vier locaties hebben gemeenteleden zich verzameld voor een hybride samenkomst. Dankzij de streaming kunnen we elkaar zien en we horen sprekers, getuigenissen, zang en muziek vanuit de verschillende gemeenten.

Wat zegt God over mijn leven?

Na het gebed neemt Jan-Hein Staal het woord. Hij citeert uit 2 Petrus 3:11-12: “Als deze dingen allemaal aldus vergaan, hoedanig behoort u dan te zijn, in heilige levenswandel en in godsvrucht, u, die de komst van de dag van God verwacht en daarnaar verlangt…”

Jan-Hein schildert ons voor ogen hoe apostel Petrus, aan het einde van zijn brief, zijn hart extra liet spreken: Petrus uitte zijn intense verlangen voor de gemeente in een bijzondere tijd. En we hoeven maar om ons heen te kijken om te beseffen dat we in een bijzondere tijd leven. Jan-Hein verwijst onder andere naar de situatie in Oekraíne en rondom Israël en hoe we uitzien naar het toekomstige rijk van Jezus. Hoe belangrijk is het voor ons om te leven in heiligheid en godsvrucht! Dat wil zeggen: om zóveel van God te houden, dat we Hem geen verdriet willen doen. De toespraak spoort aan tot zelfonderzoek: Wat zegt God over mijn leven? Ben ik in een geest van verwachting?

Een speciale boodschap heeft Jan-Hein voor de jongeren: “Begin al jong om godvruchtig te leven! Denk bijvoorbeeld aan hoe je omgaat met je telefoon. Zelfs al begrijp je nog niet alles, God heeft jou een geweten gegeven, luister daar goed naar. Doe niet iets waarvan je weet dat het niet goed is.”

In BCC West-Nederland verzamelt de gemeente zich in een tent.
In de vier gemeenten verzorgt de techniek de streaming van videobeelden en de live-verbinding tussen de gemeenten.

Liederen die spreken van godsvrucht

Aan het einde van zijn toespraak spreekt Jan-Hein met respect over godvrezende vrouwen zoals Olga Olsen, die meer dan 100 jaar geleden leefde. Al op jonge leeftijd schreef zij diverse liederen die geboren waren uit godsvrucht. Een van die liederen zongen we aan het begin van de samenkomst en het tweede lied dat we zongen is geschreven door haar tijdgenoot Else Eriksen:

“Hoe goed is het dáár verkeren,
waar ’t vlees steeds gekruisigd is,
waar allen slechts God vereren,
waar Hij enig heerser is.”

Wegen van de Heer 181
Tekst: Else Eriksen
Melodie: Heather Kylingmark
@Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Wat zijn we dankbaar voor vrouwen en mannen die vanuit hun leven met God liederen schreven, die tot op vandaag voor ons een aansporing zijn! Zulke liederen kunnen we in ons hart bewaren, zodat we er overdag aan herinnerd worden om in heiligheid te wandelen.

Lees ook: De kracht van geestelijke liederen

Met muzikale begeleiding uit Twente zingen vier gemeenten mee met de liederen.

Inbreng uit alle gemeenten

De gemeente in Twente verzorgt de muzikale begeleiding en is na BCC West-Nederland aan de beurt voor verschillende bijdragen, waaronder korte toespraken, getuigenissen en een lied. Ook de gemeenten in Gelderland en Groningen dragen bij met een inkijkje in dankbare harten, dankzij persoonlijke geloofsgetuigenissen. Na de samenkomst is er op de verschillende gemeentelocaties een gezamenlijke lunch.

Landelijke bijeenkomsten

  • Twee keer per jaar op zondag
  • Live-verbinding tussen vier gemeenten
  • Bijdragen van elke gemeente: woordverkondiging, getuigenissen, zang
  • Geleid door nationaal voorganger Jan-Hein Staal
  • Voor de kinderen wordt vaak Bijbelonderwijs georganiseerd in een andere ruimte
  • Aansluitend heeft elke gemeente een eigen programma
Tijdens de streamingssamenkomst krijgen de kinderen onderwijs op hun eigen niveau in aparte ruimtes.
Tijd voor napraten en een gezamenlijke lunch.
Het weer werkt mee deze zondag, zodat het op het buitenterrein van BCC West-Nederland nog lang gezellig is.

Gerelateerd