Film voor jongeren over ‘De wapenrusting van God’

Het internationale SummerCamp voor jongeren staat voor de deur: vijf dagen met activiteiten, samenzijn en Bijbelse thema’s. Vrijwilligers uit alle werelddelen helpen mee om het fijn en leerzaam te maken voor de jeugd. In Nederland is een filmploeg aan de slag gegaan met het produceren van een film voor de thema-avond.

De thema-avond is gericht op tieners uit de hele wereld. In een programma van anderhalf uur zullen er vier films, verschillende koor- en orkestuitvoeringen, panelgesprekken en toespraken voorbijkomen, die aansluiten op hun belevingswereld.

Ik spreek met Chris en Bart uit BCC West-Nederland. Chris is betrokken als scriptschrijver en regisseur en Bart coördineert het project als assistent-projectleider. Ze hebben een druk weekend met filmopnames achter de rug, waarvan een scène zich afspeelt in de binnenstad van Alkmaar.

Chris

Waar gaat de film over?

Chris: “De film gaat over de geestelijke wapenrusting uit Efeze 6. Het zijn twee films: de eerste film bevat een animatie over alle onderdelen die in de Bijbelpassage worden genoemd. Met de tweede film laten we zien wat het betekent om zo’n onderdeel uit de wapenrusting in de praktijk te gebruiken.”

Voor wie is de film bedoeld?

Chris: “De belangrijkste doelgroep is de jeugd onder de achttien die deelneemt aan het camp. Jongeren spreken over het algemeen goed Engels, en daarom nemen we de film in het Engels op en we werken met Engelse acteurs voor de hoofdrollen.”

Hoe komen de ideeën voor zo’n film tot stand?

Chris: “We hebben diverse workshops gehad en hebben de inhoudelijke boodschap afgestemd met de oudsten. In drie gemeenten hebben we groepjes jongeren geïnterviewd. We vroegen bijvoorbeeld: Waar loop jij tegenaan overdag? Ze vertelden dat ze te maken hebben met roddel, buitensluiten, onreine praat. Zo gingen we beter begrijpen waar de jeugd mee worstelt. Met de film willen we dicht bij de jeugd komen, zodat ze zich herkennen in de situaties en geraakt worden.”

Bart

Waarom is het onderwerp over de wapenrusting als thema gekozen?  

Bart: “In aanloop naar het Paaskamp werkten de jongeren met het thema ‘heiligmaking’, over een leven in verandering en gehoorzaamheid aan God. Maar als ze te maken krijgen met de dagelijkse omstandigheden, dan gaat het niet vanzelf om zó te leven. Ze hebben kracht van de Heilige Geest nodig! Daarom kwam in de gesprekken met de oudsten ‘de kracht van God’ als thema voor het SummerCamp naar voren. De vraag aan ons was of we dit thema konden uitwerken.”

Kun je meer vertellen over waar die kracht, of die wapenrusting, voor nodig is?

Chris: “Iedereen die als christen wil leven, zal strijd en tegenstand ontmoeten. Dat is geen strijd tegen vlees en bloed – tegen mensen – maar tegen de overheden en machten in de hemelse gewesten, zoals de apostel Paulus dat schrijft. Er is kwaad in onszelf en in de wereld, en dat kwade moet overwonnen worden door een innerlijke, geestelijke strijd te voeren.”

Bart: “De passage in Efeze 6 begint met ‘Wees krachtig in de Here.’ Je kan het idee hebben van: ‘O, ik moet dus sterk worden,’ en dan ga je je best doen en dan bal je je vuisten. Maar dan lukt het niet. De boodschap van de thema-avond is dat er kracht ligt in God zelf! Als we Zijn wapenrusting aantrekken worden we onoverwinnelijk. Een soldaat die met een kogelvrij vest het veld ingaat, die kan het aan. Die wapenrusting is dus een beeld, en het gaat dus niet om je eigen menselijke kracht of een sterk karakter; daarmee red je het niet. Maar als je op een kruispunt staat, en je merkt dat het vanuit jezelf niet lukt om het goede te doen, dan kun je opgeven óf je overgeven aan God. Door te bidden bekleed je je met Gods wapenrusting. Die wapenrusting maakt dat je standhoudt en in overwinning kunt leven. Dat is de normale manier van leven voor een christen, een leven waar je gelukkig van wordt – en in Gods kracht lukt het!”

De film heeft als doel om jongeren te laten zien hoe je in alledaagse situaties de wapenrusting van God kunt aantrekken.

Hoe laat je de wapenrusting zien in de film?

Chris: “We hebben een scène over ‘de riem van de waarheid’, het eerste onderdeel van de wapenrusting in Efeze 6. De waarheid is de basis van alles: je erkent hoe het met jezelf is. In de film laten we zien hoe een groepje jongeren met elkaar staat te roddelen. Maar Ryan, de hoofdpersoon, doet daar niet aan mee. Hij wil niet oordelen, want hij beseft dat hij zelf geen haar beter is – en dat zegt hij dan ook. Als je die waarheid erkent, zorgt dat ervoor dat je ook anderen niet wil oordelen. Die riem van de waarheid tonen we met een hologram in een andere uitlegfilm, om aan te duiden dat het om verborgen krachten gaat die onzichtbaar aanwezig zijn. Dat doen we ook met andere onderdelen van de wapenrusting: de schild van het geloof, het zwaard van de Geest, enzovoorts. Het gaat om alledaagse situaties, maar het doel is dat de kijker beseft: er bestaat een geestelijke wereld, en hier staat een soldaat van God.”

Een filmscène op de gemeentelocatie van BCC West-Nederland.

Wat is het resultaat van het aantrekken van de wapenrusting?

Chris: “Door de waarheid over jezelf te erkennen en de wapenrusting aan te trekken, word je vrij van de zonde; van alles wat jongeren zo kan plagen. Je krijgt kracht en gezag in je leven; je wordt zeker van je zaak, bereidvaardig om het goede te doen. Je bent beweeglijk in de omgang met andere mensen en je maakt je niet druk over eer of smaad van anderen. Dat wens ik iedereen toe!”

Jullie waren met een grote groep vrijwilligers aan het werk. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Bart: “We werkten met hele gemotiveerde vrijwilligers uit de Nederlandse gemeenten, maar ook met acteurs en een coach uit Engeland en we kregen ondersteuning uit Noorwegen. Het was bijzonder om te merken hoe bereidwillig mensen zijn: het leek wel alsof iedereen zijn agenda er leeg voor had gemaakt, want: Ja, ze konden vanavond al overleggen, en ja – dat weekend kon iedereen erbij zijn om de film op te nemen. Zelfs vanuit Engeland! Iedereen gaf er prioriteit aan, omdat we geloven: dit werk heeft God klaargelegd.”

De crew, acteurs en figuranten tijdens filmopnames in Alkmaar.

Wat vond je een uitdaging tijdens dit project?

Bart: “Vooral om de focus te houden op de visie die we hebben meegekregen. Dus geen dingen erbij te verzinnen die wel leuk lijken, maar weinig toevoegen. Een film staat ten dienste van de boodschap die de oudsten voor ogen hebben. We ervaren de zorg en liefde van bijvoorbeeld Kåre (Smith, internationaal voorganger, red.), die alleen maar het goede voor de jeugd wil, en precies dát naar voren wil laten komen wat voor hen tot hulp is. Het is dus niet zozeer ‘onze’ film die wij wel even gaan verzorgen, vanuit Nederland. Wij zijn blij dat we mogen bijdragen, dat is een cadeau voor ons!”

Over het SummerCamp

  • Het BUK-SummerCamp wordt georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub) in de laatste week van juli.
  • Duizenden jongeren uit de hele wereld nemen deel aan het SummerCamp, dat plaatsvindt in het Oslofjord Convention Center te Brunstad, in het zuiden van Noorwegen.
  • Deelname vanuit Nederland loopt via Vereniging Active, die naast plaatselijke clubactiviteiten ook jeugdreizen en deelname aan de camps organiseert.
De film werd opgenomen op meerdere locaties in Noord-Holland.
De acteurs krijgen instructies over hun rol
Een Engelse coach met theaterervaring geeft tips
Zijn jullie er klaar voor?
Met een spiegel gezichtsuitdrukkingen oefenen

Gerelateerd