De Romeinenbrief is nog steeds actueel – Paaskamp 2024

Vlak voor Pasen bruiste het op Brunstad in het Noorse Melsomvik van leven, dankzij een internationaal jongerenkamp dat duizenden jongeren van over de hele wereld aantrok.

Ook jongeren uit Nederland reisden af naar het christelijke jongerenkamp, waar de brief van Paulus aan de Romeinen een hoofdthema vormde voor de bijeenkomsten. Bijbelonderricht afgewisseld met activiteiten, variërend van avontuurlijke buitensporten tot het maken van muziek, dat is het concept voor de jongerenkampen die worden georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub).

Vereniging Active

De Nederlandse jongeren nemen deel als leden van vereniging Active, die de reis naar Noorwegen organiseert en de deelname aan de camps van Brunstad Ungdomsklubb (BUK) faciliteert. De camps vormen hoogtepunten in het jaar voor de jeugdgroepen van de BCC-gemeenten. Om deel te kunnen nemen aan het camp biedt Active een spaarmodel aan. Zo kunnen de deelnemers gericht sparen voor de camps en als jeugdgroep leven ze er samen naartoe.

Thema-avond met Bijbelonderricht

Meine

Wat zo’n jongerenkamp nu zo aantrekkelijk maakt? We vragen het aan twee deelnemers uit Twente, Carmen en Meine. Ze zijn als mentoren betrokken bij het jeugdwerk in Twente, wat betekent dat ze helpen bij activiteiten en het begeleiden van de tieners tijdens het camp.

Meine is enthousiast over de thema-avond waarin de Romeinenbrief centraal staat. Dankzij Bijbelstudieavonden in de aanloop naar het camp hebben ze daar als jeugdgroep naar toegeleefd. Tijdens het camp kwam de boodschap extra binnen, door films, muziek, panelgesprekken en een interactieve quiz. Meine: “Het is mij heel duidelijk geworden dat de oplossing waarover Paulus schrijft in zijn brief aan de Romeinen ook vandaag van toepassing is: Jezelf dood achten voor de zonde, maar levend voor God! Dan kan ik veranderen, en krijg ik een nieuwe natuur; ik word steeds meer aan Jezus gelijk. Deze innerlijke verandering noemt Paulus heiligmaking.”

Carmen

Een meeslepende animatiefilm neemt de jongeren mee in het jaar 50 na Christus en ze komen terecht bij Paulus in Korinthe die zijn brief aan de Romeinen schrijft. Door zijn gesprekken met zijn tijdsgenoten krijgen de jongeren begrip wat Paulus bedoelde met “jezelf als dood te rekenen voor de zonde” in Romeinen 6:11.

Carmen: “In de video wordt uitgelegd dat er niets zo voorspelbaar is dan een dode; wat je ook doet, hij beweegt niet meer. Zo moet het ook in mijn leven zijn als ik verzocht word om iets te doen dat verkeerd is. Ik heb een keuze gemaakt om dood te zijn voor de zonde en daar blijf ik bij.”

Een animatiefilm neemt de jongeren mee terug naar het jaar 50 na Christus. Beeld: BCC Media

Voor elk wat wils

Om een camp met zoveel jongeren goed te laten verlopen, is alles tot in de kleinste details voorbereid. Meine: “Bij de voorbereidingen voor een camp wordt de organisatie geholpen door vrijwilligers, en ook bij de uitvoering en ondersteuning zetten veel vrijwilligers zich in. Zo werken we samen mee aan een camp dat levens kan veranderen.”

De activiteiten zijn divers: van ijshockey en volleybal tot aan gamen. Meine vertelt: “De ene dag heb ik met een groepje jongeren outdooractiviteiten gedaan zoals kleiduif schieten en paintball. De volgende dag deden we een binnenactiviteit, namelijk het bordspel Dungeons and Dragons. Zo kom je met verschillende doelgroepen in contact en kunnen alle jongeren iets doen wat ze leuk vinden. Een extra element zijn de internationale contacten, zo gaat het bordspel helemaal in het Engels en tussendoor spreek je ook Noors, soms zelfs met Nederlandse jongeren die dat graag willen leren.”

Carmen bond de ijshockeyschaatsen onder als onderdeel van het team de Twente Bulls. De teamspirit zat er goed in en het doel was de finale. Ze is enthousiast over haar medespeelsters: “Iedereen gaat voor hetzelfde doel, namelijk winnen, maar als het even tegenzit dan blijven we positief en optimistisch.” De Bulls kwamen tot de halve finale waar een penaltyserie de weg naar de finale versperde.

Ook Carmen vindt het leuk om jongeren uit verschillende landen te ontmoeten. “Tijdens de wedstrijden kom je jongeren uit Duitsland, Noorwegen en Amerika tegen. Of bij het eten, en omdat iedereen een activiteit doet heb je altijd wel wat om over de praten.”

Bekijk een fotoserie van enkele activiteiten:

“Je ziet jongeren veranderen”

De bijeenkomsten en de sfeer van het camp maken grote indruk op de deelnemers. Carmen verwoordt het zo: “Het is voor mij nog nooit zó duidelijk geweest wat apostel Paulus bedoelde in zijn brieven, en dat maakt zo’n camp onmisbaar! Ook leren jongeren om oog te hebben voor de ander. Zit iemand wel lekker in zijn vel? Heeft de ander goed en genoeg geslapen? Ik vind het geweldig dat jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, of die nu liggen op creatief of op sportief gebied. De jongere deelnemers ontwikkelen ook sociale vaardigheden en leren om zelfstandiger te worden.”

Meine vat het zo samen: “Je ziet jongeren tijdens het camp veranderen doordat ze een besluit nemen om voor God te leven, en zin hebben om wat ze gehoord hebben in de praktijk toe te passen!”

Een groot jongerenkoor zingt een lied ter afsluiting van de thema-avond over de Romeinenbrief. Foto: BCC Media.