Zusterconferentie 2023 – Inspiratie voor een persoonlijk leven met God

Dit jaar vond de conferentie voor vrouwen van Brunstad Christian Church (BCC) plaats van 10 t/m 12 maart: de zusterconferentie. Een recordaantal van 5.700 deelnemers, waarvan 470 uit Nederland, hebben een onvergetelijk weekend beleefd in het Oslofjord Convention Center (Brunstad, Noorwegen).

Het thema van de conferentie was “Samengevoegd tot één lichaam”. Tijdens de thema-avond op zaterdag hoorden we verhalen van vrouwen die aan het begin van de vorige eeuw leefden; echte geloofsvrouwen. De filmpjes gaven een inkijk in hun trouw aan God en hun hemelse roeping. Verscheidene van hen maakten moeilijke situaties mee in hun leven, maar ze bleven standvastig in het geloof dat God in en door die omstandigheden een werk kon doen in henzelf en in de gemeente. Het was een aansporing voor ons als vrouwen om vandaag de dag hetzelfde te doen in misschien andere omstandigheden, maar met hetzelfde resultaat van christelijke deugden, waardoor wij aan de gemeente bouwen in onze tijd.

Rosanne (links op de foto) is naar de conferentie gekomen met een paar leeftijdsgenoten uit BCC Groningen. Op de vraag waarom ze de moeite heeft genomen om in het vliegtuig te stappen voor dit weekend, vertelt ze:

“Dat is een mooie vraag, want het kost inderdaad moeite, tijd en geld, maar het is zo de moeite waard, omdat je wordt opgebouwd in je geloofsleven! Daarnaast merk je dat God heel dichtbij is als je zo met elkaar op Brunstad bent. Ook is het heel bemoedigend om anderen te spreken; ik heb zelfs vriendinnen gesproken uit Dubai, India en Australië, en als je dan hoort hoe ze standvastig zijn, midden in hun omstandigheden, dan doet dat je heel goed. Na afloop van zo’n conferentie ben ik extra vastbesloten om trouw te zijn aan God in alles wat ik meemaak, en heb ik nieuwe dingen gezien waarmee ik aan het werk kan.”

Liefde in de voorbereidingen merkbaar

De liefde die in de voorbereiding van het evenement was gestoken, was duidelijk merkbaar. Vrijwilligers uit vier Duitse gemeenten zorgden samen met BCC Event voor de organisatie van de zusterconferentie. De gemeenschappelijke ruimtes waren mooi aangekleed en op verschillende plekken stonden grote kartonnen borden met daarop inhoudsrijke verhalen over vrouwen uit verschillende tijden in de geschiedenis van de gemeente.

Foto: BCC

Ook de maaltijden waren fantastisch georganiseerd; na elke bijeenkomst stond er een lunch, een warme maaltijd of een tussendoortje klaar. Dat gaf extra gelegenheid om ontspannen met elkaar te praten, te wandelen of deel te nemen aan een van de sportactiviteiten. Voor moeders die druk zijn met hun kinderen, maar ook voor vrouwen die op andere manieren non-stop doorgaan in het leven, was dit weekend een mooie afwisseling.

Sophia (rechts op de foto) is met haar drie dochters (14 en 12 jaar en 3 maanden oud) naar de conferentie gereden. Ze vertelt dat dit weekend voor haar een hoogtepunt is, en ze ervaart het als een enorme motivatie om het einddoel – om later met Jezus in de hemel te zijn – helder voor ogen te houden.

“Om samen te zijn met andere vrouwen die hetzelfde doel hebben, en uitgebreid met hen te kunnen praten, werkt heel inspirerend! Het is heerlijk om zonder alle dagelijkse bezigheden van thuis de samenkomsten mee te kunnen maken en elkaar te spreken. Wat heb ik een hulp gekregen voor mijn dagelijkse leven door Gods Woord en door de voorbeelden van andere vrouwen die je spreekt en hoort.”

Ook Sophia’s dochter Marleen van twaalf (links op de foto) was blij dat ze mee kon naar de conferentie:

“Het was een fantastische beleving! Ik heb vriendinnen gezien en gesproken, de samenkomsten waren heel fijn, en er was ook een ijsshow; die was heel vet! Het is echt niet normaal om te zien wat ze allemaal voor ons doen. Daar ben ik super dankbaar voor!”

Godsvrucht in het dagelijks leven

Wat duidelijk naar voren kwam tijdens de bijeenkomsten was om Gods Woord niet alleen als een leer te kennen, maar om ook te leven zoals het geschreven staat. Een persoonlijk leven met God komt door godsvrucht in het dagelijks leven. Menselijke hulp en troost brengen ons niet het geluk en de vrede die Jezus wil geven, maar Gods Woord geeft ons leiding en raad in onze omstandigheden.

Met deze woorden uit de brief van Johannes werd de conferentie afgesloten:

“Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij gezien hebben met onze ogen, wat wij aanschouwd hebben en onze handen getast hebben van het Woord des levens – want het leven is geopenbaard en wij hebben het gezien en wij getuigen en verkondigen u het eeuwige leven, dat bij de Vader was en aan ons is geopenbaard – wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen wij u, opdat ook u gemeenschap met ons hebt; en deze gemeenschap van ons is er ook met de Vader en met Zijn Zoon, Jezus Christus.” 1 Johannes 1:1-3.

Meerdere dames uit BCC Groningen zijn afgereisd naar de conferentie en maken gebruik van de gelegenheid om de gemeenschapsbanden te versterken.
Internationaal voorganger Kåre J. Smith spreekt tijdens de bijeenkomsten waar we ook veel vrouwen horen die hun geloofsgetuigenis geven. Foto: BCC
Tot in de late uurtjes was er gezelligheid met zang en muziek in de foyer van het Olsofjord Convention Center. Foto: BCC
Er was ook gelegenheid om deel te nemen aan enkele ontspannende en sportieve activiteiten, waaronder line dancing. Foto: BCC