Basistraining sociale veiligheid voor kinder- en jongerenwerkers  

Met het begin van het nieuwe schooljaar start ook het plaatselijke gemeenteprogramma weer op met samenkomsten en activiteiten voor diverse doelgroepen. In deze periode zijn er in de BCC-gemeenten verschillende ‘mentorbijeenkomsten’ om kinder- en jongerenwerkers toe te rusten voor hun belangrijke taak.

In BCC Groningen vond de mentorbijeenkomst plaats op 30 augustus. Daarbij stond de Bijbeltekst Johannes 10 vers 11 centraal: “Een goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen.” De avond was een oproep om een goede herder te zijn: iemand die zorg draagt voor anderen, en speciaal voor kinderen en jongeren.

Jeugdleider Reng sprak over Jezus, die aan Petrus vroeg: “Heb jij mij lief?” Toen Petrus bevestigend antwoordde, kreeg hij de opdracht om de lammeren te weiden en de schapen te hoeden. “Dus als je met je hele hart van Jezus houdt, dán kun je een goede herder zijn. En als iemand wil dat de kinderen en jeugd bewaard blijven voor dingen die hen kunnen schaden, dan is het Jezus wel!”

Jaarlijkse kick-off voor mentoren

Een belangrijk onderdeel van de avond is de basistraining sociale veiligheid van BCC Nederland, ontwikkeld door de werkgroep Sociale Veiligheid. In gemeente Groningen gaf Niels, één van de vertrouwenspersonen binnen BCC Nederland, met enthousiasme en toewijding uitleg aan de mentoren over de visie van BCC op kinder- en jongerenwerk. Ze kregen praktische handvatten om bij hun activiteiten een respectvolle omgeving te creëren waarin ieder kind zich veilig en gewaardeerd voelt.

Ook in BCC Twente, BCC Gelderland en BCC West-Nederland werd de basistraining gegeven door vrijwilligers die betrokken zijn bij de werkgroep of zelf een vertrouwenspersoon zijn.

In BCC Groningen geeft vertrouwenspersoon Niels de basistraining die is ontwikkeld door de werkgroep Sociale Veiligheid.

Een veilige gemeente

Een veilige gemeente is geen vanzelfsprekendheid. Daarom hebben we duidelijke afspraken gemaakt die we actief uitdragen aan iedereen die met kinderen en jongeren werkt. Het sociale veiligheidsbeleid richt zich allereerst op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag. Als gemeente hanteren we een nultolerantiebeleid voor grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Daarom moeten we erop voorbereid zijn om te handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. De kinder- en jongerenwerkers weten hoe ze om moeten gaan met signalen van dergelijk gedrag en ondertekenen ook zelf een verklaring waarmee ze de richtlijnen onderschrijven. Daarnaast heeft BCC Nederland vertrouwenspersonen aangesteld waar je terechtkunt als je zorgen hebt.

Een slide uit de basistraining met kernwaarden voor iedereen die zich inzet voor kinderen en jongeren in onze gemeenten.

Samen aan de slag

Aan het einde van de bijeenkomst gingen de mentoren in groepjes aan de slag. Ze werkten verder om wat ze hebben gehoord te verwerken tot een praktisch plan per doelgroep. Voor elke activiteit vulden ze een risico-inventarisatie in, waarbij ze rekening hielden met fysieke veiligheid (zoals bij sport) en sociale veiligheid, bijvoorbeeld om buitensluiten en pestgedrag te voorkomen. Het leidde tot interessante gesprekken en een grotere bewustwording van de belangrijke taak die je hebt als kinder- of jongerenwerker.

Meer informatie

Lees meer over het beleid voor sociale veiligheid op de pagina ‘Een veilige gemeente’. Ook de beleidsdocumenten ‘Veilig kinder- en jongerenwerk’, het protocol seksueel misbruik en de contactgegevens van vertrouwenspersonen zijn hier terug te vinden.

Een grote opkomst in BCC Gelderland van vrijwilligers met een hart voor kinderen en jongeren.
Mentoren in BCC Groningen vullen de risico-inventarisaties in voor hun activiteiten.
Ook in BCC Gelderland zitten groepjes bij elkaar om een plan te maken.
Mentoren in BCC Twente gaan aan de slag met de handvatten gegeven in de basistraining.
In BCC West-Nederland vertelt Jelte over wat een vertrouwenspersoon doet.

Gerelateerd