Vijf Nederlanders over de BCC-zomerconferentie

Na een jongerenkamp vol activiteiten rollen opnieuw talloze koffers het terrein op, vooruitgesneld door enthousiaste kinderen. Eindelijk zijn ze in hun zomerparadijs aangekomen!

Hun ouders en anderen volgen verwachtingsvol, verlangend naar het Woord van God dat op de conferentie verkondigd zal worden. Vlak voor het welkomstfeest trekt de laatste stortbui weg en maakt plaats voor een week vol zon, gezelligheid, muziek en geestelijke opbouw.

De augustusconferentie in het Oslofjord Convention Center (Brunstad, Noorwegen) is geliefd en drukbezocht; onder de ruim 9.000 bezoekers bevinden zich bijna 1.500 Nederlanders.

Jacques, Matthitja, Carel, Selma en Emma waren er ook bij. Zij delen graag wat deze conferentie zo bijzonder maakt.

Samen eten op het plein voor de grote zaal. Foto: BCC Event

Warme en opbouwende gesprekken

Waarom Matthitja (65) uit BCC West-Nederland de conferentie bezoekt? “Allereerst voor mijn geestelijke opbouw! Daarnaast ontmoet ik hier mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden. Enkele van mijn kinderen wonen in Sydney en Hongkong, maar komen ook naar de conferentie. In die gemeenten hebben we vrienden en ik heb veel Noorse vrienden.”

“De sfeer was zo warm en intens! Er was zoveel te doen dat ik niet overal bij kon zijn. Het is overweldigend om in onze appgroep te zien hoe de kleinkinderen genieten. Het maakt niet uit welke taal je spreekt; de een speelt op muziekinstrumentjes, de ander glijdt over zeepsop — geweldig!”

Naast de samenkomsten waren vooral de ‘warme en opbouwende gesprekken’ belangrijk voor haar. “Elke ochtend zwommen we met een groep vrouwen uit verschillende gemeenten in de fjord. Daarna hadden we met koffie en lekkers goede gesprekken over wat er speelt in ons leven en onze gezinnen—dat was ons ‘golden moment’. We hadden plezier en bouwden elkaar op.”

Matthitja (links) en haar man Frans (midden achter) met vrienden uit Azië die ook op de conferentie waren.

Over de BCC-zomerconferentie

  • 27 juli t/m 4 augustus (de laatste van twee zomerconferenties)
  • Ruim 9.000 deelnemers, waaronder bijna 1.500 Nederlanders
  • Vrijwilligers uit elke BCC-gemeente bereiden een onderdeel voor
  • Zes algemene samenkomsten
  • Doelgroepsamenkomsten en -activiteiten voor jeugd, kinderen, senioren, mannen en vrouwen
  • Sing Along: zang- en muziekfeest voor 26+
  • Kinderdagen met ‘Family Fun’
  • Diverse jeugdactiviteiten zoals volleybal, voetbal en floorballwedstrijden
Emma

“Je kunt je erdoorheen zingen”

Ook Emma (19) uit BCC Groningen genoot van de conferentie: “Iedereen die ik tegenkwam, was in zo’n zomerse stemming. De meiden met wie ik samen was, probeerden het allemaal leuk te maken voor elkaar!”

Waren de samenkomsten begrijpelijk voor jongeren? “Ja, zeker tijdens de jeugdsamenkomst spreken broeders die het heel eenvoudig kunnen uitleggen,” zegt ze. De jongeren worden daarbij geholpen door vertalers die wat er voorin de zaal wordt gezegd vertalen naar meer dan vijftien talen.

Emma bezocht ook de kindersamenkomst voor kinderen tot 12 jaar: “Degene die daar sprak, had zo’n duidelijke boodschap dat het ook de jongeren aansprak, in elk geval mij! Het ging erover dat je blij kunt zijn in alle omstandigheden, dankbaar voor wat God voor je heeft klaargelegd. En dat je je erdoorheen kunt zingen!”

Een Nederlands kinderkoor zingt over de hemelzon die alle harten blij maakt. Foto: BCC Event
Een koor uit Twente brengt een krachtig lied ten gehore tijdens een feestelijke samenkomst. Foto: BCC Event
Ook tijdens het “Buurtfeest” op woensdagavond wordt over het hele terrein muziek gemaakt.

“Zie, ik kom om Uw wil te doen, o God”

De kracht van liederen kwam vaak terug tijdens de conferentie, met name tijdens de Sing Along op maandagavond, waar honderden deelnemers samen liederen uit Wegen van de Heer zongen. Deze liederen weerspiegelen het verlangen van de schrijvers om tot Gods eer te leven en Zijn wil te doen, een thema dat ook centraal stond in de openingssamenkomst.

“Zie, Ik kom om Uw wil te doen, o God,” citeerde internationaal voorganger Kåre J. Smith uit de brief aan de Hebreeën. Dit was de houding van Jezus ten opzichte van zijn Vader. De conferentie was een krachtige oproep tot diezelfde geest in ons leven. Wij kunnen wandelen in de werken die God voor ons klaarlegt en zullen door geloof en volharding vanbinnen veranderen. Door de kracht van de Heilige Geest gaan we steeds meer op Jezus lijken.

Kåre J. Smith opent de conferentie tijdens de eerste samenkomst. Foto: BCC Event
Meer dan 9.000 christenen uit alle werelddelen bezoeken de conferentie. Foto: BCC Event
Jacques

Geloofsstappen zetten op hoge leeftijd

De boodschap is een aansporing voor jong en oud. Jacques (84) uit BCC West Nederland is voor het eerst sinds lange tijd weer op Brunstad, nadat zijn vrouw, voor wie hij zorgde, afgelopen jaar is overleden. Hij lag onlangs ook zelf in het ziekenhuis, wat het al een klein wonder maakt om hem hier te zien.

Hij vertelt: “Mijn kinderen moedigden me aan om naar de conferentie te gaan, omdat ik anders alleen thuis zou zitten. Maar ik had er zelf ook behoefte aan! Eigenlijk moet ik een heel nieuw leven beginnen, wat betekent dat ik geloofstappen moet zetten samen met God. Ik verlang ernaar de invloed van de conferentie op me te laten inwerken, zodat ik begrijp wat Gods bedoeling met mij is.”

Tijdens de conferentie sprak hij oude vrienden, onder andere tijdens de seniorenlunches en -diners. Op de vraag wat het verschil is tussen thuis de livestream bekijken en het ‘live’ meemaken, zegt hij: “Ik weet niet goed hoe ik het moet uitdrukken, maar het heeft veel meer waarde dan ik ooit had gedacht. Het is hier niet alleen leuk en mooi, maar het Woord heeft hier een extra uitwerking. Ik worstelde wel eens met het Bijbelvers: ‘Bidt zonder ophouden’ (1 Thessalonicenzen 5:17). Ik dacht: dat kan toch niet? Maar nu doe ik niet anders! Dat heeft de conferentie bewerkt.”

Selma

Een goede en veilige sfeer voor kinderen

Selma (35) uit BCC West-Nederland is moeder van drie kinderen en voor haar gezin is de zomerconferentie op Brunstad een vast gegeven. Voor ouders is het extra fijn dat de kinderen zich goed kunnen vermaken. Selma zegt: “Het was heel ontspannen, met een goede en veilige sfeer voor de kinderen. Het aanbod aan kinderactiviteiten was zo groot dat je moest kiezen. Wat voor ons super is, is dat de meeste activiteiten elke dag beschikbaar zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de ene dag met het treintje en glittertattoos maken op de andere. De kinderen voelen zich hier absoluut thuis en kijken nu al uit naar de volgende keer!”

Een kindersamenkomst voor de Nederlandse kinderen van 3-6 jaar, in hun eigen taal
Carel

“Hier wil je gewoon bij zijn!”

Carel (35) uit BCC Twente zette zich samen met honderden deelnemers in als vrijwilliger tijdens de conferentie. Hij hielp met taken zoals het schoonmaken van de zaal en was scheidsrechter bij de kindervoetbalwedstrijden. Voor hem is conferentiebezoek een vanzelfsprekendheid:

“Het is voor mij geen vraag meer; hier wil je gewoon bij zijn! Ik kom al sinds mijn zestiende zo vaak als ik kan naar de conferenties en het lijkt wel alsof elke conferentie beter wordt. Ook als je al met je hele hart voor God hebt gekozen, is de geestelijke bewerking die je meemaakt uniek!”

Waarom hij meedraait met vrijwilligersshifts? “We hebben samen de verantwoordelijkheid voor het werk tijdens de conferentie en ik zie het als een zaak van rechtvaardigheid om daaraan bij te dragen. Daarnaast is het gewoon heel leuk om samen met medebroeders en -zusters te werken.”

Tijdens het afsluitende informatiemoment Magasinet kregen we alvast een voorproefje van de volgende feestconferentie op Brunstad in oktober. Met enige weemoed, maar ook voorvreugde, reist iedereen weer naar huis, opgebouwd en aangesterkt om het Woord toe te passen. En de volgende uitroeptekens zijn alvast genoteerd in de agenda’s.

Voorganger Jan-Hein Staal spreekt tijdens een van de samenkomsten.
Nederlanders draaien vrijwilligershifts, onder andere voor toezicht, schoonmaak en het uitdelen van maaltijden.
Een vrolijke Nederlandse noot tijdens het "Buurtfeest" op woensdagavond
Een mooie en inhoudsrijke dag voor de tieners van 12 jaar.
Tijdens het Magasinet werd een nieuwe actie voor de jeugd gelanceerd: Pace!

Gerelateerd